De zoekintentie van je bezoeker bepaalt wat voor pagina hij verwacht te zien.

Met alle technieken die Google tegenwoordig gebruikt wordt het voor de zoekmachine steeds makkelijker om uit te vinden waar een gebruiker naar op zoek is. Ook de antwoorden die bij deze vragen passen worden steeds beter onderscheiden.

Een bezoeker die een paar schoenen nodig heeft zoekt op ‘schoenen kopen‘. Het woord kopen in deze zoekopdracht onthult dat de bezoeker een koop intentie heeft.

Verschillende zoekintenties

De intentie van je gebruiker kun je herkennen aan de zoekopdracht die wordt gebruikt.

  1. Navigerend
    Een gebruiker zoekt bijvoorbeeld een pagina van een website zoals ‘quote Harry Mensch’. Type je dit in het zoekveld, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een pagina over Harry Mensch op de website van Quote.
  2. Informerend
    De informerende zoeker is op zoek naar een zo direct mogelijk antwoord op zijn vraag. Dit soort zoekopdrachten bevatten vaak woorden als: hoe, wie, wat, waar en waarom.
  3. Commercieel
    De commerciële zoeker weet vaak wel wat voor product hij wil kopen, maar heeft nog geen keuze gemaakt uit het aanbod. Zoekopdrachten in deze categorie bestaan vaak uit een vergelijking.
  4. Transactioneel
    Deze gebruiker is al van plan om een actie uit te voeren. Dat hoeft niet per se een betaling te zijn. Het invullen van een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief kan hier ook onder vallen. Of bijvoorbeeld een telefoongesprek.

Voordelen van het gebruik van zoekintenties

Sluit je pagina goed aan op de intentie van je bezoeker, dan zul je dat onder andere terug zien in deze 3 zaken.

  1. Bouncerate gaat omlaag
    Bezoekers die op je pagina vinden wat ze nodig hebben blijven langer hangen en zijn sneller geneigd om verder te kijken op je website.
  2. Meer antwoordblokken
    Snippets zijn altijd een goede manier om op te vallen. Wanneer je content geoptimaliseerd is om bijvoorbeeld een vraag van een zoeker te beantwoorden, maak je meer kans op een antwoordblok bovenaan de resultaten.
  3. Meer bereik
    Google zal jouw geoptimaliseerde pagina voor meerdere zoekopdrachten als het juiste antwoord herkennen. Zo zul je op meer zoektermen gevonden worden.

Deze voordelen laten zien waarom het optimaliseren voor de intentie van je bezoeker zo krachtig is. Wanneer je dit op de juiste manier toepast kun je er de vruchten van plukken.

Optimaliseren naar zoekintentie bezoeker

De juiste woorden in je zoektermen verwerken is één manier om gebruik te maken van intenties. Voor een informatieve pagina kun je bijvoorbeeld woorden als hoe, wie, wat, wanneer en waarom gebruiken. Daarna is het belangrijk om een pagina te maken die deze vraag zo volledig mogelijk beantwoordt. Doe je dit niet, dan zullen je inspanningen averechts werken.

Je kiest dus een vraag om te beantwoorden op de pagina. Die vraag kan bijvoorbeeld zijn: hoe bak ik een cake? Nu gaan we deze zo goed mogelijk beantwoorden op de pagina.

De vraag moet terugkomen in:

  • De paginatitel
  • Titels in de tekst
  • Omschrijving van de pagina

Ook is het belangrijk dat de vraag in de eerste alinea van de pagina al wordt beantwoord.

Onze voorbeeldpagina komt er zo uit te zien:

Zoekintentie Bezoeker - Cake

<h1>Hoe bak ik een cake?</h1>

<p>Een cake bak je met bloem, eieren en boter. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Laat mij je helpen de perfecte cake te bakken.</p>

Verder kun je op de pagina het woord cake nog eens subtiel terug laten komen in je <h2> titels, maar probeer hier niet in te overdrijven. Niet alleen leest dat niet lekker, de zoekmachines hechten daar tegenwoordig ook geen waarde meer aan.

Pagina’s met transactionele zoekintentie

Pagina’s waarop het de bedoeling is dat de bezoeker een transactie verricht optimaliseren we op hun eigen manier.

Zoals eerder gezegd hoeft een transactie niet per se een iDeal betaling te zijn. Het kan ook gaan om gegevens of een inschrijving op een mailinglijst.

Op een transactionele pagina moeten deze 3 dingen kloppen:

  1. Helder ontwerp
    Een bezoeker moet op een transactionele pagina zo min mogelijk afgeleid zijn. Ook moeten de afbeeldingen en knoppen die je wel gebruikt zoveel mogelijk waarde uitstralen. Ze moeten je bezoeker ervan overtuigen dat je website betrouwbaar is.
  2. Duidelijk aanbod
    Wanneer het voor een bezoeker niet duidelijk is wat je aanbod is, dan zal diegene de actie die jij hoopt dat ie neemt ook nooit nemen. Zorg ervoor dat je bezoeker snapt wat je van hem verwacht en wat je hem te bieden hebt.
  3. Converterende tekst
    Teksten die goed converteren scheppen vertrouwen bij je bezoeker, roepen een bepaald gevoel op en maken de beslissing om op je aanbod in te gaan makkelijker.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Zorg ervoor dat je het proces zo eenvoudig mogelijk houdt. Bouw een pagina met zo min mogelijk afleiding en houdt het doel van de pagina in je hoofd tijdens het bouwen.

Houdt formulieren zo beknopt mogelijk. Elk extra veld dat een bezoeker in moet vullen levert extra hoofdpijn op. Vraag je bijvoorbeeld om een adres, dan is een postcode en huisnummer al genoeg. Installeer een plug-in of laat je webbouwer een functie inbouwen waarbij het adres wordt aangevuld.

Zoekintenties toepassen op jouw business

Nog een keer de intenties op een rijtje. Zo zorg je ervoor dat je meer bezoekers met de juiste intentie op je website zult ontvangen.

  1. Navigerend
    Maak voor al je producten en diensten een eigen landingspagina. Wanneer iemand zoekt op SEO Strateeg Pakketten, komen ze bijvoorbeeld op deze pagina terecht.
  2. Informerend
    Bezoekers informeren laat zien dat jij verstand hebt van je vakgebied. Dus uiteindelijk kan ook deze intentie van een bezoeker je meer business opleveren. Probeer de vragen in jouw markt zo goed mogelijk te beantwoorden. Jouw website zal dan een soort kennisbank worden waar mensen in jouw markt als eerst aan denken wanneer ze vragen hebben over jouw onderwerp.
  3. Commercieel
    Biedt een gratis versie aan van je product of maak een mooie weggever. Mensen met een commerciële intentie zoeken zijn nog oriënterend, maar je hebt wel de mogelijkheid om ze vast te laten zien wie je bent.
  4. Transactioneel
    Dit zijn de zoekers waar je het meeste aan kunt verdienen. Schrijf een uitgebreide landingspagina zonder afleidingen en zorg ervoor dat mensen op die pagina direct actie kunnen ondernemen.

Bedenk je dus voortaan voordat je een pagina bouwt, met welke intentie jouw bezoeker op deze pagina terecht komt. Wanneer je hier rekening mee houdt zul je zien dat je conversieratio stijgt en dat je uiteindelijk ook meer organische bezoekers zult krijgen.