Een webtekst schrijven, is dat anders dan op papier? Dit is misschien iets wat je jezelf afvraagt als je van plan bent om je eigen businessblog te creëren, of als je graag geld wilt verdienen met het schrijven van online artikelen. Het antwoord hierop is: ja, maar het verschilt niet drastisch veel.

Er zijn een paar dingen die je wel direct moet weten over website content. Allereerst: ongeacht waar je jouw schrijfwerk publiceert, zoekmachines zullen het uiteindelijk vinden en indexeren. Je zou kunnen zeggen dat zij informatie “verteren” en later weer uitbraken wanneer mensen zoektermen invoeren. Ten tweede: elk webpagina, of dit nu een blog of website is, bevat bepaalde onderdelen waar zoekmachines naar “kijken” wanneer ze analyseren hoe ze jouw webpagina of site moeten indelen.

Het volgende om rekening mee te houden bij website content, is de extreem korte spanningsboog van websitebezoekers. Er is niet veel voor nodig voordat mensen besluiten dat ze ineens geen interesse meer hebben in waar ze naar kijken en simpelweg naar een andere pagina gaan.

Webteksten worden vaak met een van deze doelen geschreven:

  • een lead binnenhalen
  • een product direct verkopen

Daarom is het de bedoeling om er alles aan te doen dat een bezoeker geïnteresseerd blijft en deze door blijven lezen tot het einde van de pagina.

Ga je een webtekst schrijven, let dan extra op deze punten

  1. Wees behulpzaam in je teksten.
    Schrijf artikelen die daadwerkelijk informatie delen, veelvoorkomende vragen beantwoorden, of andere problemen oplossen die mensen misschien hebben. Je wilt natuurlijk wel bij het onderwerp blijven, zeker als het om een businessblog gaat en je er hard aan werkt om meer verkeer binnen te krijgen. Dan zal het posten van willekeurige onderwerpen, die niets met het hoofdonderwerp van je business te maken hebben, niets helpen bij het aantrekken van meer verkeer, noch voor het aantrekken van loyale lezers.
  2. Neem veelgezochte zoektermen in je titel en deeltitels op
    Zo zit het met zoekmachines: iemand typt een zoekopdracht in op Google of bij een andere zoekmachine. Als jij die exacte zoekopdracht in jouw titel hebt staan, dan verschijnt jouw artikel in hun lijst met zoekresultaten. Als jouw website vervolgens ook opgewassen is tegen andere “populariteitscriteria” ten opzichte van andere websites (hoe lang de website al bestaat, hoeveel pagina’s deze bevat, het aantal links dat van andere websites naar de jouwe leiden), dan zal jouw specifieke webpagina verder bovenaan de lijst met zoekresultaten komen te staan.  
  3. Gebruik dikgedrukte subtitels voor elke paragraaf van jouw webartikel
    Dikgedrukte tekst werkt op twee manieren: het lokt de ogen over de pagina naar beneden en daarnaast hechten zoekmachines extra waarde aan dikgedrukte tekst. Nogmaals, onderdeel van jouw missie bij het schrijven van online tekst is om zoekmachines jouw content correct te laten categoriseren, zodat deze content later door de “juiste” ogen gevonden wordt. Dus, als je ook relevante keywords in je subtitels opneemt, wordt het waarschijnlijker dat je hierin slaagt.
  4. Onderhoud een gesprekstoon
    Nogmaals, we proberen ervoor te zorgen dat lezers gefocust blijven op de woorden die zich voor hen bevinden, zodat ze niet zomaar op die kleine X rechtsboven aan de pagina klikken en voor altijd verdwijnen. Dus, wees een beetje spraakzaam, wees een beetje vrijer met je grammatica (natuurlijk niet té vrij) en wees niet bang om zo nu en dan wat informeler te schrijven als dit gepast is. Daarnaast zal ik je meteen een geheimpje verklappen: je hoeft niet alles te “keyworden”, in tegenstelling tot wat sommige SEO-mensen misschien aanraden. Dit is onnodig en zal de leesbaarheid van je werk eerder schaden dan helpen!
  5. Voeg een auteursbiografie aan het einde toe
    Een auteursbiografie is niets meer dan twee of drie zinnen die jouw expertise beschrijven, je bedrijfsnaam delen en die een websitelink bevatten waar men op kan klikken om meer over jou te weten te komen, of om zich voor jouw lijst aan te melden. Je wilt natuurlijk vooral dat mensen zich voor jouw lijst aanmelden, dus, als je maar één link kunt toevoegen, zou ik voor die aanmeldlink kiezen. Onthoud dat het tenminste zeven contactmomenten duurt voordat een potentiële klant daadwerkelijk een betalende klant wordt.
  6. Roep op tot actie
    Elke webpagina heeft een doel. Als je een schrijver bent die hoopt om in dienst genomen te worden, dan dienen je artikelen als samples. Als je een businessblogger of website-eigenaar bent die nieuwe klanten wilt aantrekken, dan is jouw doel om een sale te maken of een lead aan te trekken zodat je deze later in een sale kunt omzetten. Een oproep tot actie aan het einde van je artikel is dus van gigantisch belang. Voordat mensen jouw pagina verlaten, wil je dat ze “nu bellen of e-mailen”, “hier klikken om zich aan te melden”, enzovoort. Vergeet dit extreem belangrijke stukje informatie niet.

Dat is het ongeveer wel: de basisinstructies voor online schrijven. Veel succes en plezier met schrijven!