Websitestructuur is belangrijk. Je gebruikers hebben structuur nodig om te zien hoe je website is opgebouwd. Ook is het voor jezelf tijdens het bouwen wel handig om te zien wat je aan het doen bent.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe jij je website overzichtelijk op kunt bouwen.

Waarom is websitestructuur zo belangrijk?

Een goede structuur maakt je website niet alleen overzichtelijker voor je bezoeker. Het maakt je website ook beter vindbaar. Google kijkt naar je websitestructuur wanneer deze wordt geïndexeerd.

Veel websites laten hierin een steekje vallen.

WebsiteStructuur - Overzicht

Aan de manier waarop je website is opgebouwd kan de zoekmachine zien welke informatie belangrijker is dan andere. Een goede websitestructuur heeft dus invloed op de vindbaarheid van je website.

Gebruikersgemak

Websitestructuur speelt een grote rol als het op de gebruiksvriendelijkheid van je website aankomt. Een bezoeker wil niet afhankelijk zijn van de zoekfunctie in je website om bij de informatie te komen die hij of zij zoekt.

Als bezoekers de informatie of producten op je website niet gemakkelijk kunnen vinden is de kans klein dat ze vaker terugkomen op je website. Laat staan dat ze klant bij je worden.

Het is jouw taak om het hen zo makkelijk mogelijk te maken. Een goede structuur in je website helpt hierbij. Dat maakt het voor bezoekers duidelijk waar je website over gaat.

Websitestructuur en SEO

Een goede websitestructuur helpt je om beter vindbaar te worden in de zoekmachines.

Dit heeft 3 redenen.

  1. Het helpt Google om te begrijpen hoe je website in elkaar zit
    De structuur van je website laat aan zoekmachines zien waar je website precies over gaat. Zo kan je website makkelijker en sneller geïndexeerd worden.
  2. Het zorgt ervoor dat je niet met jezelf concurreert
    Stel dat je bijvoorbeeld net als ik een website over SEO hebt. Je hebt meerdere artikels over websitestructuur. Ze behandelen allemaal een ander aspect. Dan snapt Google niet gelijk welk van deze pagina’s het belangrijkst is.

    Met interne links en cornerstone content kun je aangeven welke van deze op elkaar lijkende pagina’s het belangrijkst is.
  3. Het maakt veranderingen op je website inzichtelijk
    De informatie op je website verandert zo nu en dan. Je vult een artikel aan of besluit het juist in te korten. Wat je vandaag graag op je website wilt hebben denk je morgen misschien wel anders over.

    Je wilt niet dat Google dan nog oude artikels laat zien. Met de juiste structuur worden updates sneller opgepakt.

Zo bouw je een goede websitestructuur

Oké, we snappen nu waarom een goede websitestructuur zo belangrijk is. Nu wordt het tijd om te kijken hoe en goede structuur eruitziet. Vervolgens gaan we kijken hoe jij dit zelf toe kunt passen in jouw eigen website.

Je kunt een goede websitestructuur zien als een piramide.

WebsiteStructuur Piramide
  1. Homepage
  2. Categorieën
  3. Subcategorieën
  4. Pagina’s en Berichten

Homepage

De homepage is het punt op je website van waaruit bezoekers de belangrijkste informatie snel kunnen vinden. Daarom staat deze pagina aan de top van de piramide. Een goede websitestructuur begint met een overzichtelijke homepage.

Wees beperkt in het aantal links dat je op je homepage plaatst. Houd het echt alleen bij belangrijke informatie.

Menu

Naast een overzichtelijke homepage speelt het navigatiemenu een grote rol in het gebruikersgemak. Als aanvulling hierop kun je de broodkruimels toevoegen. Zo ziet een bezoeker direct in welke laag van je piramide hij zich bevindt.

WebsiteStructuur - Navigatie Menu

Laten we beginnen met het menu zelf. Met dit balkje horen bezoekers makkelijk door je hele website te kunnen navigeren. Daarom is dit een uitgelezen kans om structuur in je website aan te brengen.

De belangrijkste categorieën verdienen een prominente plek in je menu. Deze komen hierdoor extra naar voren. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers snappen waar je website over gaat. De lagen die je aanbrengt in je menu laten zien hoe je website is opgebouwd. Door submenu’s te gebruiken kun je subcategorieën duidelijk weergeven.  

Stel dat je wat extra pagina’s hebt of bijvoorbeeld een login systeem, dan kun je een tweede menubalk gebruiken. Ook voor het selecteren van talen of valuta wordt dit veel gebruikt. Je ziet dit vaak op webshops. Door een extra menu boven je hoofdmenu te zetten houd je beide menu’s overzichtelijk.

Broodkruimels

Je hebt het vast wel eens gezien. Een balk met aanwijzingen waar op de site je je precies bevindt. Ook de pagina’s die erboven liggen worden aangegeven. Dit draagt bij aan een goede structuur. Het maakt direct duidelijk welke pagina’s belangrijker zijn dan anderen. Google ziet dit ook en kent hierdoor meerwaarde toe aan bovenliggende pagina’s.

Categorieën

De berichten op je website moet je onderverdelen in een aantal categorieën. Worden deze categorieën te groot? Dan kun je ze opdelen in subcategorieën. Dat maakt alles overzichtelijk.

Stel dat je een webshop hebt met huishoudproducten. Dan kun je die onderverdelen in verschillende soorten huishoudproducten. Je maakt bijvoorbeeld een categorie schoonmaakproducten. Daarin kun je dan een subcategorie sponzen maken, waarin je alleen maar sponzen laat zien.   

Deze manier van categoriseren zorgt ervoor dat je gebruiker en de zoekmachines goed kunnen zien hoe je webshop is ingedeeld. Zorg ervoor dat je in je menu dezelfde structuur aanhoudt.

Tags

Ook tags dragen bij aan je websitestructuur. De verdeling in categorieën is verdeeld in lagen. Er zit hiërarchie in. Met tags is dat niet het geval. Tags verbinden inhoud in je website zonder dat deze in lagen verdeeld hoeven te worden. Zo kunnen twee producten in een verschillende categorie dezelfde tag hebben. Bijvoorbeeld wanneer deze van hetzelfde merk zijn.

Oude content opfrissen

Je wilt de informatie op je website zo overzichtelijk mogelijk houden. Daarom is het verstandig om af en toe eens door je oude artikels heen te bladeren. Op zoek naar ruimte voor verbetering.

Met de jaren verandert je schrijfstijl. Ook blijft informatie die vandaag relevant is dat niet voor altijd. Ik hou mijn eigen websites graag overzichtelijk. Content die niet meer relevant is wordt herschreven of verwijderd.

Komen er nog bezoekers binnen via dat artikel, dan wordt het herschreven. Heb ik inmiddels een nieuw artikel gepubliceerd over dit onderwerp dat beter bij mijn huidige visie past? Dan wordt het oude artikel verwijderd en link ik het door naar het nieuwe artikel. Hiervoor gebruik ik een 301 redirect.