Alt-tekst, oftewel de omschrijving van het plaatje dat in het vierkantje gele wolkje te zien is wanneer je met je muis over een afbeelding zweeft. Oorspronkelijk is dit bedoeld om te laten zien wat er op de plek van de afbeelding had moeten staan als de afbeelding niet laadt.
Tegenwoordig komt dat niet meer zo vaak voor. Als je erover nadenkt was dit één van de eerste optimalisaties op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Iets dat de laatste tijd steeds belangrijker wordt.
Gebruik door zoekmachines
Natuurlijk wordt de alt-tekst ook door zoekmachines gebruikt om afbeeldingen te indexeren. Deze zien namelijk niet wat er op een afbeelding staat. Daarom komt de alt-tekst hier goed van pas.
Het juiste alt-tekst formaat
Een alt-tekst hoort te doen waar deze voor bedoeld is. Een afbeelding omschrijven. Gebruik de alt-tekst dan ook niet om extra zoekwoorden aan een pagina toe voegen. Zeker niet als dat niet te vinden is op de afbeelding.
Stel dat je een artikel schrijft over rode rozen. Je voegt een afbeelding toe waar rode rozen op staan. En je zet rode rozen in de alt-tekst. Dan ben je goed bezig. Voeg je een algemene afbeelding toe met verschillende bloemen, dan is het niet handig om in de alt-tekst rode rozen te plaatsen.
Op de website van topbloemen zien we dat er is gekozen voor de alt-tekst: 10 lange rode rozen. Dat is op zich prima, maar het kan beter.
We zien dat er op deze afbeelding ook nog een vaas staat afgebeeld. Sterker nog, een glazen vaas. Het kan dan ook geen kwaad om deze te vermelden.
Ik zou deze afbeelding zelf de alt-tekst: bos rode rozen in glazen vaas hebben gegeven.
Waarom is een alt-tekst belangrijk?
Je hebt in de inleiding al kunnen lezen dat de alt-tekst onder andere bedoeld is om de bezoeker duidelijk te maken wat er op de plek van de afbeelding had gestaan in het geval dat deze niet geladen was. Dat is nog steeds het hoofddoel van de alt-tekst.
Niet alleen in het geval dat de afbeelding niet laadt, maar ook in het geval dat een bezoeker slechtziend is en gebruik maakt van software die de tekst op je pagina voorleest. Of wanneer je bezoeker een apparaat gebruikt dat geen afbeeldingen weergeeft.
Afbeeldingen en SEO
Naast gebruiksvriendelijkheid geeft de omschrijving die je een afbeelding geeft de zoekmachine ook een indruk van wat erop staat. De bestandsnaam speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Google kan de inhoud van afbeeldingen steeds beter herkennen. Toch ziet de zoekmachine afbeelding niet zoals wij ze zien. Daarom zal jij zelf een handje moeten helpen. Voeg een omschrijving toe die zowel de afbeelding omschrijft als jouw zoekwoord bevat. Zorg er in dat geval wel voor dat je afbeelding ook daadwerkelijk inhoud bevat dat bij het zoekwoord past.
Enkele tips voor een goede alt-tekst
- Omschrijf de afbeelding zo specifiek mogelijk.
- Houdt het kort.
- Laat woorden als ‘afbeelding van’ of ‘foto van’ achterwege.
Gebruik alt-tekst op de juiste manier en je zult merken dat je website niet alleen gebruiksvriendelijker wordt, maar dat Google je afbeeldingen ook beter indexeert. Zo kun je gevonden worden op de inhoud van je afbeeldingen.
Vito
Vito is op jonge leeftijd begonnen met het bouwen van websites. Later kwam erachter dat het ook wel fijn zou zijn als er bezoekers naar die websites zouden komen. Hij is zich toen verder gaan verdiepen in online marketing. En dan met name SEO.
Relevante Artikels
20 april 2021
Websitestructuur: Schep orde in de chaos
Zonder websitestructuur is je website maar en grote hoop informatie. Maak het…
15 april 2021
Voldoen aan de zoekintentie van je bezoeker
De zoekintentie van je bezoeker bepaalt wat voor pagina hij verwacht te zien.…
15 april 2021
Een goede webtekst schrijven doe je zo
Een webtekst schrijven op de juiste manier kan best lastig zijn. Daarom krijg…