In de SEO wereld wordt er regelmatig betaald voor backlinks. Het verzamelen van kwalitatieve gratis backlinks kan best lastig zijn. Veel mensen kiezen voor een simpele startpagina link. Of ze betalen voor een hoogwaardige link.

Toch zijn er ook genoeg manieren om met wat inspanning goede kwaliteit backlinks te verdienen. Zonder dat je ervoor hoeft te betalen.

Met deze methodes wordt het kopen van backlinks verleden tijd. Zo kun je in 2021 gratis waardevolle links naar je pagina’s krijgen.

Methode 1. Gratis backlinks door sterke content

Het klinkt misschien simpel, maar toch vergeten veel mensen dit. Wanneer je goede content hebt is de kans groter dat anderen vrijwillig naar je linken.

Om sterke content te bouwen hou ik deze drie stappen aan.

 1. Zoek een populair artikel. Een artikel waar dus al veel naar gelinkt wordt.
 2. Schrijf een artikel dat nog sterker is.
 3. Promoot je artikel als een gek.

Een populair artikel vinden

Begin bij Google. Zoek op een voor jou relevant zoekwoord. Het nummer 1 resultaat gaan we eens onder de loep nemen. Het is niet voor niks dat dat resultaat bovenaan staat.

Gratis Backlinks - Zoekresultaat

Je kunt de links naar deze pagina eenvoudig checken met je favoriete SEO-tool.

Heb je een pagina of artikel gevonden waar veel naar gelinkt wordt? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Nu ga je iets maken dat nog beter is dan dat artikel. Maar dan ook echt veel beter.

Schrijf een artikel dat nog sterker is

Deze methode werkt het beste wanneer je het artikel op jouw website met kop en schouders laat uitsteken boven het artikel dat je gevonden hebt.

Dat doe je door te kijken wat er mist aan dat artikel en daarop in te spelen. Ik let zelf altijd op deze punten:

 1. Staat alles dat je over dat onderwerp kunt schrijven in dat artikel? Als dat niet het geval is vul ik het daarop aan.
 2. Bevat het artikel voornamelijk tekst? Dan speel ik daarop in door relevante afbeeldingen toe te voegen. Zo houd je het artikel overzichtelijk. Bovendien leest dat ook een stuk prettiger weg dan een lap tekst.
 3. Bevat de pagina 5 tips omtrent het onderwerp? Dan zorg ik dat ik er minimaal 10 heb. Om een artikel te schrijven dat gratis backlinks verdient zal je je nou eenmaal uit moeten sloven.
 4. Staan er links naar relevante bronnen in het originele artikel? Anders kun jij die wel toevoegen aan jouw artikel.

Promoot je artikel

Wanneer je een artikel hebt geschreven wordt het tijd om het onder de aandacht te brengen. Een simpele manier om hiermee te beginnen vind je in het originele artikel dat je hebt gevonden. En artikels die hier relevant aan zijn.

Zo krijg ik gratis backlinks door de artikels waarop ik die van mij inspireer:

 1. Ik e-mail de personen die gelinkt hebben naar die originele artikel.
 2. Ik e-mail de personen die gereageerd hebben op het originele artikel.
 3. Ik e-mail de personen die dat artikel gedeeld hebben op sociale media.

Deze stappen voer ik ook uit bij andere resultaten in de top 10. De kans is groot dat mensen die naar die artikelen linken ook interesse hebben om naar mijn artikel te linken.

Methode 2. Zet in op wat werkt

Gratis backlinks worden het meest geplaatst naar artikels die mensen als echt waardevol ervaren. Artikels die mensen echt waarderen en leuk vinden om te lezen.

Voor elk publiek hebben we het dan over een ander soort artikel. Vaak zijn er bepaalde soorten artikels die het goed doen bij een bepaald publiek. Als jij nog niet zeker weet welke soort artikels jouw lezers waarderen kun je dit uittesten.

Gratis Backlinks - Quiz

Dit zijn de soorten artikels die over het algemeen goed werken:

 1. Lijsten
  Eventueel zelfs verdeeld in aparte pagina’s. Waarbij je de mogelijkheid hebt om door te klikken.
 2. Quizzen
  Je hebt plug-ins om een quiz in je content te verwerken. Bezoekers kunnen hun kennis over het onderwerp dan testen. Dit stukje interactie wordt over het algemeen als prettig ervaren.
 3. X aantal manieren om
  Dat is toevallig. Zo’n artikel ben je nu aan het lezen. Niet alleen ‘X aantal manieren om’ werkt goed. Je kunt ook kiezen voor een ‘zo doe je’ oftewel een ‘how to’ artikel. Het idee hierachter is dat je een uitgebreide praktische handleiding schrijft. Hiermee kan de lezer vervolgens zelf aan de slag.
 4. Infographics
  Maak het visueel. Dat is veel aantrekkelijker dan een lap tekst. Bovendien is het ook een stuk duidelijker. Als je iets probeert uit te leggen kun je met een infographic goed laten zien wat je precies bedoelt.
 5. Videos
  Videos werken ook goed om gratis backlinks binnen te halen. Zeker wanneer je eigen artikel geen video bevat is het een goede aanvulling om een video in te voegen. Daarom zijn mensen doorgaans sneller bereid om naar video’s te verwijzen.

Zoals ik al zei werkt in elke branche weer een ander soort artikel het beste. Probeer hier dus mee te spelen. Zo kom je erachter wat voor jou het beste werkt. Je kunt deze soorten trouwens ook combineren.

Methode 3. Gratis backlinks door mailen

Je kunt ervoor kiezen om iemand een mail te sturen en recht op de man af te vragen om een backlink. Daarop zal je over het algemeen weinig reacties op krijgen.

Wanneer je personen op een andere manier benadert is de kans dat je een reactie krijgt veel groter.

Zorg ervoor dat deze e-mail gepersonaliseerd is. Noem bijvoorbeeld een artikel van de persoon die je benadert. Vertel waarom je dat artikel op prijs stelt.

Daarna vertel je dat jij een artikel hebt dat hierop een leuke aanvulling is. Geef aan waar hij dit artikel kan vinden. Vraag wat hij ervan vindt. In plaats van dat je vraagt of deze persoon naar dat artikel wil verwijzen.

Vragen om een mening is veel subtieler. De kans dat je een reactie krijgt is groter. Wanneer je die krijgt kun je voorstellen om een backlink te ruilen.

Methode 4. Meldt dode links

Dit is een goede manier om aan backlinks te komen. Het internet is continue in verandering. Websites worden aangemaakt, geüpdatet, maar ook verwijderd. 

Het komt dus regelmatig voor dat je op een link klikt die niet werkt. Dat kan best storend zijn. Als dat op een website te vaak voorkomt bestaat zelfs de kans dat je die website verlaat. In ieder geval wekt het geen goed indruk.

Voor de eigenaar van een website is het dus belangrijk dat er niet te veel dode links op zijn pagina’s staan.

Gratis Backlinks - Kapotte Link

Kom jij een dode link tegen waarvan je denkt dat een pagina van jouw website daar ook wel bij past? Meldt dit dan aan de eigenaar van de website.

De kans is groot dat hij het probleem op zijn website op wil lossen. Die oplossing houd jij nu voor zijn neus. Hij kan op zoek gaan naar een andere passende link, maar dat kost hem meer moeite. Bovendien zou het niet meer dan eerlijk zijn om jou te belonen voor het melden van de dode link.

Je kunt ook actief op zoek gaan naar dode links. Hiervoor kun je browserextensies gebruiken die dode links detecteren. Ga op zoek naar voor jou relevante pagina’s en je zult dode links vinden in jouw branche.

Natuurlijk zal het ook wel eens voorkomen dat de eigenaar van een website ondanks de dode links toch niet naar jouw website wil verwijzen. Maar wanneer je het vaak genoeg probeert bouw je toch aardig wat links op met deze methode.

Methode 5. Verwijzingen zonder link

Stel dat iemand het over jouw merk heeft zonder dat er een link bij staat naar jouw website. Dan is dat natuurlijk een gemiste kans.

Het enige wat je hoeft te doen om gratis backlinks te krijgen is een e-mail sturen.

Met Google Alerts kun je meldingen instellen wanneer een nieuwe website jouw (merk)naam noemt. Zo merk je direct wanneer iemand jouw merk noemt. Daarop kun je dan direct actie ondernemen.

Methode 6. Gratis backlinks van je leverancier

Heb je een webshop of verkoop je producten van iemand anders? Dan zou dat een goede kans kunnen zijn om gratis backlinks te krijgen.

Veel leveranciers hebben namelijk een overzicht op hun website. Deze bevat alle websites waar hun artikelen te koop zijn.

Sta jij niet tussen dit overzicht? Benader dan je leverancier per mail en vraag of je er alsnog tussen kunt komen. Ook wanneer ze niet zo’n overzicht hebben kun je op een andere manier vast wel samenwerken. Bijvoorbeeld door een verwijzing op een andere pagina of in een artikel.

Pas deze methodes toe in jouw backlink-strategie en je zult merken dat je meer gratis backlinks zult verdienen. Wanneer er naar jouw website wordt verwezen vanaf pagina’s die niet relevant zijn, werkt dit averechts. Je zult dus niet alleen besparen op dure backlinks, maar ook een hogere domaintrust krijgen.